luni, 6 iulie 2015

„Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru și înlăuntrul vostru”


Ceea ce a fascinat omul dintotdeauna, muzica, se dovedește a fi o imagine fidelă a lumii eshatologice a cărei structură ontologică diferă profund de tot ce cunoaștem. Taina armoniei tonale ascunde în adâncimea înțelesului ei misterul însuși al sufletului și un alt mare mister, cel al raportului dintre suflet și spațiu, dintre subiect și obiect. O altă temă centrală este problema naturii, legată de om prin relația de filiație. Natura este copilul mistic al omului, copilul său pierdut și regăsit, acest adevăr fiind în prezent pecetluit de lumina Duhului Sfânt.
Trăim timpuri preapocaliptice când se face apel la toate faptele credinței, când Cincizecimea își revarsă Harul Său, când puterile cerești slujesc împreună cu noi în nevăzut. „Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul vostru și înlăuntrul vostru” – răsună în aceste cuvinte vocea Evangheliei. Această erupție a Harului în lumea noastră înseamnă că și infernul este în mijlocul nostru; căci acolo unde păcatul s-a înmulțit, s-a înmulțit și Harul.
Astăzi credința adevărată refuză orice formalism exterior care se instalează repede în absența „Omului celui tainic al inimii”.

Carmen Caragiu (1965-2015), 28 Ianuarie 2008


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu