miercuri, 16 septembrie 2015

Orice punct din lumea înconjurătoare e un „punct de vedere”, un ochișor de fereastră prin care privim o „poveste”




În nevăzut (care-i vizibil cu ochiul sufletului) totu-i viu, sensibil, chiar hipersensibil, colorat, înzestrat cu hipersensibilitate excepțională... Seamănă cu o rețea uriașă în care fiecare punct poate fi un centru, un subiect, pornind de la care se conturează un mod personal de a vedea lumea și de a organiza lumea! Orice punct din lumea înconjurătoare nu este doar un „punct spațial”, ci chiar un „punct de vedere”. Putem să ni-l imaginăm ca pe un ochișor de fereastră prin care privim. Și dincolo de el se întinde un raport unic cu lumea, o „poveste” a fiecăruia.
De pildă, în casa noastră, în camera centrală, se află un covor roșu de lână, frumos și cochet. A văzut și a auzit multe. A simțit picioarele fine și mici ale lui Gaga, sărutându-l de câteva ori, pe când fetița trăia, a trăit graba și tropăitul oamenilor din casă când alergau după doctorii și după pregătirea injecțiilor pentru fetița bolnavă. La moartea lui Gaga, cât de mult a suferit covorașul! (Nimeni nu a știut că și el poate vărsa lacrimi. Din păcate, nu are mânuțe să se șteargă la ochi...) Însă dacă un suflet mărinimos și atent l-ar fi privit în acele clipe, ar fi văzut că s-a întunecat la față și că s-a strâns în sine, făcând ca încăperea să pară mai strâmtă, asemeni unei frunze ce începe să se chircească pe vreme de frig.
Astăzi, bucuria covorașului este să simtă atingerea piciorușelor lui Andi. Sănătatea lui Andi îi dă viață, e ca un îngrășământ foarte hrănitor. Andi și covorașul trăiesc în simbioză, asemeni unui mic organism în care fiecare mădular simte în sine „deranjamentul” celuilalt. Ce cugetă covorașul? Să fiu grădinița în care Andi se plimbă, să mă îmbujorez sub pașii lui încât să par o floare vie, pe care el ar dori să o ciugulească, a fost dintotdeauna visul meu secret. Las’ să mă murdăresc, să mă sacrific pentru ființa iubită. Sănătatea ei e mai presus de orice. Covorașul roșu din camera centrală se simte bine (când e măturat, curățat, făcut frumos, ca și nou-nouț, ca să primească, astfel, musafirii). Mai există un covoraș roșu, cel din „camera cea nouă”. Sub piciorușele lui Andi, și el se simte moale ca iarba.

Carmen Caragiu (1965-2015)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu